fbpx

МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА 2016 “В КОНТАКТ С МИНАЛОТО “

МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА 2016 “В КОНТАКТ С МИНАЛОТО “

МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА 2016 “В КОНТАКТ С МИНАЛОТО “

На 17-ти Юни 2016 г. в Галерия “Алгара” гр. София, аз (Благовеста Филипова) и Пламен Андреев открихме нашата съвместна изложба “В контакт с миналото “. Искаме да изкажем искрени благодарности на всички, които подкрепиха нашето начинание и най-вече на Фотографска Академия Янка Кюркчиева. С оценката, която академията даде на нашата работа, ние получихме възможността да вземем участие с изложба в 7-мото издание на Месец на фотографията

Началото на “Контакта с миналото” беше поставена Сектември 2013 г. когато на гара Варна “акостира” парен влак 01.23. Тогава и през ум неми минаваше за изложба. Просто аудиторията беше пленена от направените тогава снимки, и в нас (Благовеста Филипова и Пламен Андреев) се роди идеята да превърнем тези няколко снимки в проект – изложба. Решихме да се върнем назад във времето, когато въглищата и почернялото лице на машиниста са били основната двигателна сила на пъплещата по ЖП линията парна гъсеница. Да покажем, връзката между човека и машината. Да стигнем до нейното сърце и да видим лицата на хората, които ежедневно полагат грижи за нейната изправност. Да покажем колко много любов, романтика и страст могат да бъдат намерени сред тези стари и овехтели железа.

Срещнахме се с хора, за които мнозина не подозират че съществуват, а това са хора, чиито дела пишат историята. Събрахме толкова много истории и историйки, които докосват душата, събуждат пулса и обръщат времето.
Когато преди 3 години влязохме за първи път в локомотивното депо, там ни посрещна огромна купчина желязо. Получихме възможността тази антика да се съживи пред нашите обективи и да затупти с душа и сърце по съвременните ЖП линии на България. Това беше така наречената „Баба Меца“ – най-мощния парен локомотив на Балканския полуостров, на който между 1933- 36 г. огняр е бил поетът Никола Вапцаров.

Днес, ние отново благодарим на Фотографска Академия Янка Кюркчиева, която взе решение, нашата изложбата       “В контакт с миналото” да бъде открита отново по време на ежегодното събитие за фотографите у нас, а именно – Фотоваканция. Така на 5- ти Септември 2016 г. в Приморско клуб, нашите приятели и гости имаха отново възможността да се върнете на зад във времето с парните влакове на България.

А не след дълго ще публикуваме тук  (онлайн) фотографската изложба “В контакт с миналото”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *