fbpx
ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ

ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ

  В предходната статия говорих за репортажна фотография. Като сватбен фотограф обичам да правя тази фотография, защото тя носи онези истински моменти, които превръщат фотографията в машина на времето. Снимащия вижда мъничко напред във времето за да съхрани настоящето, а то след време то ни връща на зад във времето.

  Тук ще говоря за художествената фотография. В предната статия споменах, че от една страна тя се съдържа и в репортажната. Това се случва под формата на избор на гледна точка, светлина. Избор на кардиране и още редица други изразни средства, чрез които автора оставя в снимките, своята идентичност.

  Момент, в който прилагаме художествена фотография, в сватбената фотография е по време на фотосесията, сватбената фотосесия, следсватбената фотосесия. Там избора на всичко спомената по горе, светлина, фон, композиция се избира от фотографа. Тогава факторите, които не зависят от него са по-малко и той може да разгърне своя потенциал. При художествената фотография автора не търси обективно отразяване на действителността, а по скоро има за чел да внуши определен художествен замисъл.

  Ако трябва да направим сравнение, художествената фотография може да бъде сравнена с живописта, с тази разлика, че макар художествената, фотографията притежава документална стойност. И именно водена от този факт, като сватбен фотограф аз имам принципи, които оставям да бъдат водещи по време на работа.

  В сватбения ден или на следсватбената фотосесия ние създаваме снимки за вас, за спомен. Това не са снимки с комерсиална цел, където всеки детайл трябва да бъде изпипан и премерен. Целта на художествените снимки, които получавате от фотосесията е да будят спомен и да връщат преживяната емоция в онзи ден. За целта моята задача се усложнява. Като сватбен фотограф, от мен се иска не просто да създам красиво изображение с нужната художествена стойност. Нужно е да провокирам вашите емоции и те да бъдат такива, че когато си спомняте за тях след време да будят усмивки и приятно емоции. Защото гледайки нечии снимки вие виждате само художественото изображение, а във вашите ще виждате собствените си емоции и чувства.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *