fbpx

ФОТОСЕСИЯ В СВАТБЕНИЯ ДЕН. ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

ФОТОСЕСИЯ В СВАТБЕНИЯ ДЕН. ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

ФОТОСЕСИЯ В СВАТБЕНИЯ ДЕН. ПРЕДИМСТВА НЕДОСТАТЪЦИ

  В офертата ми за сватбена фотография има услуга следсватбена фотосесия. Това явно навежда до мисълта, че не правя фотосесия в сватбения ден, защото не веднъж до мен е стигал въпроса:

– Ние искаме фотосесия в сватбения ден. Снимате ли?

– Да, разбира се!

  В сватбения ден снимам всичко, което вие сте планували да се случи. Дали ще започнем с подготовка на булката или програмата ще стартира направо с ритуала, решавате вие. Дали ще заделите време за фотосесия в сватбения ден също е ваше решение. Ще използвам тази статия за да споделя с вас моя опит, за да вземете информирано решение относно сватбената си програма и по точно, каква да бъде сватбената ви фотосесия, следсватбена или по време на сватбата.

  Емоцията и преживяването, което снимките от фотосесията в сватбения ден носят съществува само в тогава. Добре е локацията, за снимки да не отнема много транспортно време, защото в сватбената програма всяка минута е ценна.

  Важно е да знаете какви са вашите очаквания. Ако желаете да имате няколко кадъра които да споделите с вашите близки на следващия ден, аз ще намеря начин да ги направя и без да заделяте време за сесия, защото те са задължителни! Може би, обаче искате повече снимки, които да разпечатате и подредите в албум? Тогава е нужно да заделите време за фотосесия. А понякога гледайки снимките от кориците на списанията и каталозите на булчинските рокли си мечтаете и вие да имате такива зашеметяващи кадри. Тогава пък има вероятност да е нужен ресурс, които в сватбения ден се оказва ограничен.

  Когато планувате колко време да заделите за фотосесия е добре да вземете в предвид някои неща. Обърнете внимание, с колко голям екип работите. Освен фотограф имате ли видео, дрон? Времето за сесия рядко е само за фотографа. Като сватбен фотограф ми се е случвало да работя с колеги видео оператори, които работят успоредно с мен, но съм имала и случаи в които видео оператора иска да работи самостоятелно с вас. Това разделя плануването време за снимки да две. Ако имате въздушно заснемане в сватбения ден, оператора на дрона също ще трябва да получи време в което да работи самостоятелно с вас.

  Освен технологичното време относно снимачния екип. Вземете в предвид и това, че в този ден работим не само с вас. До вас има много важни хора, които трябва да бъдат до вас по време на фотосесията и това са вашите кумове. Ако имате шаферки, те също ще се включат в снимките. С колко повече хора работим, толкова повече време е нужно. Вие и близки ви не сте модели, които влизат в роля щом застанат пред обектива. А и тук не търсим роля. Търсим емоции и състояния, на които след време ще се наслаждавате с удоволствие, а те появяват след известен диалог и работа между снимания и снимащия.  

  Когато започнах да работя, като сватбен фотограф и снимах първите сватби, се опитвах да се боря с всичко описано по горе, но разбрах, че губя в тази битка. Сватбения ден е за да бъдете там, с нашите гости, да се насладите един на друг и да изживеете момента. Стигайки до тези изводи, начертах план „Б“, с чиято помощ спечелих войната и намерих начин да подаря на будещите булки мечтаните снимки, като от кориците на списанията – следсватбена фотосесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *