fbpx

“ПЪТУВАЙ С БНТ 2” – ОБЩ. ВЪЛЧИ ДОЛ – С. КРАКРА

“ПЪТУВАЙ С БНТ 2” – ОБЩ. ВЪЛЧИ ДОЛ – С. КРАКРА

България e малка държава с огромна душа и безкрайни пътища.

    Пътувайки обратно към Варна, след ангажимент във Велико Търново, реших да посетя някое непознато място. Бях чула от познат, за село Кракра. Село в което живеят 5-6 души. Село Кракра е на 50 км. от Варна, близо до Вълчи Дол. Запитах се  как така село, което е толкова близо до Варна е безлюдно? И така реших да го посетя. Моя другар – фотоапарата беше с мен, ако имах късмет щях да направя интересни и различни снимки, а при повече късмет щях да науча, защото селото е безлюдно.

Преди да стигна реших да се отбия за кафе във Вълчи Дол. В с. Кракра се питах дали ще намеря хора, а какво остава за кафе. За краткото време което прекарах в кафето успях да се срещна с екип на БНТ 2, който правеше снимки за епизод на предаването “Пътувай с БНТ 2”. Тяхната дестинация в онзи ден беше Вълчи дол и околностите. Няма нищо случайно нали? Аз им споделих на къде съм тръгнала и така заедно поехме към село Кракра.

Докато крачихме по безлюдните улици, пред една от къщите видяхме автомобил. А! Ето, местни хора! Когато наближихме къщата, от врата излезе жена, поздрави ни и дори за миг не се поколеба да ни покани да влезем да се стоплим до печката. “Ще ви направя по едно кафе, елате”, каза тя и дори не обърна внимание на нашите изумени погледи.

На десетата минута на масата имаше сервирани кафе, мекици, бисквитена торта. Беше изумително. В село в което няма от къде да си купиш хляб и не очакваш гости да си подготвен с толкова домашни вкусотии ….

Ще спря да пиша и ще ви оставя да разгледате снимките, които направих  на баба Дора и нейното село.

А с историята на единственото семейството в село Кракра и защо то е така безлюдно, ще разберете от филма на БНТ 2 “Пътувайте с БНТ 2” (разказа за с. Кракра започва след 20:00 мин.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *